Βιβλιοθήκη εικόνων

Βιβλιοθήκη εικόνων

- Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους οίκους της αγοράς.

Televes - Fracarro - Condor - jagersat...

- Δεξιά και αριστερά βλέπετε τις κορυφαίες κεραίες, αλλά καλό θα είναι να προβούμε σε μία μικρή τεχνική ανάλυση, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά τεχνικά στοιχεία.

Η αρχή λειτουργίας της κεραίας λήψης βασίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Τα εκπεμπόμενα τηλεοπτικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όταν φτάσουν στην περιοχή της κεραίας μας, δημιουργούν εξ’ επαγωγής ηλεκτρικό ρεύμα στο δίπολο, το οποίο αφού συνδέεται με το καλώδιο της εγκατάστασής μας, φτάνει στην είσοδο του τηλεοπτικού μας δέκτη. Στο ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται ουσιαστικά η πληροφορία της τηλεοπτικής εικόνας. Η τηλεόραση αυτό που έχει να κάνει δεν είναι τίποτε περισσότερο από το να μετατρέψει την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος σε τηλεοπτική εικόνα.

Φυσικά, η ποιότητα εικόνας που θα παρακολουθήσουμε στην TV μας εξαρτάται από το σχεδιασμό της και τα υλικά κατασκευή της κεραίας που χρησιμοποιούμε, αλλά εξαρτάται και από την ποιότητα και την ποσότητα του ηλεκτρομαγνητικού σήματος, που φτάνει στην περιοχή της κεραίας μας. Κοινώς, αν η ποσότητα σήματος του τηλεοπτικού σταθμού που φτάνει στην περιοχή μας είναι χαμηλή ή αν ο σταθμός υπόκειται σε παρεμβολές, δύσκολα θα καταφέρουμε να έχουμε ποιοτική εικόνα, όσο καλή και αν είναι η κεραία μας και η TV μας. 


Όταν παρατηρείται προβλήματα λήψης σε μία εγκατάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κεραία που χρησιμοποιείται είναι κακή, αλλά ότι αποτελεί απλά μια λανθασμένη επιλογή για λήψη στη συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε μια κεραία με υψηλή απολαβή σε συνδυασμό με ενισχυτή, σε αστικό κέντρο πολύ κοντά στους αναμεταδότες, γιατί πολύ απλά θα μπουκώσει τον τηλεοπτικό σας δέκτη με αποτέλεσμα την παραμόρφωση καναλιών με αρκετά είδωλα. Αντίθετα, η ίδια κεραία θα κάνει την διαφορά σε μια δύσκολη περιοχή με ανοιχτό ορίζοντα, χωρίς ιδιαίτερη οπτική επαφή.

Το αντίθετο θα συμβεί με μία κεραία τύπου panel, όπου λόγω χαμηλής απολαβής δεν ενδείκνυται για δύσκολες περιοχές. Αντίθετα, η ίδια κεραία θεωρείται ιδανική για τοποθέτηση κοντά σε αναμεταδότες με λίγο διαφορετικά σημεία εκπομπής, λόγω του εύρους του πολικού της διαγράμματος.

Μια κεραία με στοιχειά (σε μορφή δίπολου) σε σειρά, αποτελεί πολύ καλή επιλογή σε περιοχές με ανεπιθύμητες πλευρικές εκπομπές, λόγω μεγαλύτερης κατευθυντικότητας και μεγαλύτερου ποσοστού απόρριψης. Αντίθετα, σε περιοχές με σκληρές κλιματολογικές συνθήκες, προτιμώνται πιο στιβαρές κατασκευές με κεραίες που διαθέτουν απλούς πρεσαριστούς κατευθυντήρες, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλότερη αντίσταση στον αέρα.

Τα πάντα περιπλέκονται όταν, σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων με απευθείας οπτική επαφή, έχουμε παρουσία ειδώλου σε μία μόνο συχνότητα. Εκεί, οι δοκιμές με κεραίες διαφορετικού σχεδιασμού είναι μονόδρομος, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη κεραία, αλλά κεραία που ταιριάζει περισσότερο ή λιγότερο με τις ανάγκες της περιοχής σας, την αισθητική σας και φυσικά τα οικονομικά σας.